Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Ağlayan bebeği sakinleşdirmenin yolları

Bebeklerin yüzde 10'unda kolik olur. Kolik ağlamaları günde belli aralıklarla 2-3 kez gelebilen, sebebi açlık ya da hastalık olmayan ağlamalardır. Bebekler genellikle kucağa alınınca susar. Klinilk uzmanlarına göre kolik 2 hafta civarında başlar ve genellikle 3. Ayda geçer.

aglayanbebek.jpg


Kolik anne ve babanın kötü bakımı ile ilgili değildir. Bebek ağlarken kendini kasabilir ya da bacak ve ellerini çekebilir. Bunların hiçbiri karnının ağrıdığı anlamına gelmez.

Bebeğe zararı var mıdır?
Bebeğin huysuz olması ve ısrarlı ağlamasının ona zararı yoktur. Ağlama tamamen ortada kaldırılmasa da ağlama süresi günler içinde azalır. Böyle bebeklerin ileride çevresel uyaranlara daha duyarlı olabildikleri düşünülmektedir.

Bebeği nasıl sakinleştirebilirsiniz?
Bebeğinizi kucağınıza alın ve sakinleştirmeye çalışın; bu bebeği gevşetir ve uyutur.

Onu sakinleştirmek için:
 Güzel bir kundak yapın
 Emzik verin ya da emzirin
 Sallanan sandalye, salıncak ya da kucakta sallayın
 Kanguruya koyup gezdirin ya da pusette dolaştırın
 Monoton bir gürültü dinlerin ( saç kurutma makinası, tabiat sesleri, süpürge v.b. )

Bu yapılanlarla bebek sakinleşmezse, 30 dakika geçmişse ve karnı toksa, muhtemelen artık uyumak istiyordur.

 Etrafındaki gürültüyü azaltın ve uyumaya bırakın. Sırt üstü yatağına yatırın, kapıyı kapatın, başka odaya gidin ve başka şeylerle meşgul olun. Sonunda uyuyacaktır.
 Enerjinizi, çocuğunuzun gerçekten ihtiyacı olduğu zamana saklayın. Yatakta 15 dakikadan fazla ağlarsa tekrar kucağınıza alıp baştan bütün sakinleştirici metotları kullanın.

Bebeğin beslenmesini nasıl ayarlamalı?

1. Bebeğinizi her ağladığında beslemeye çalışmayın. Aç olmak bebeğin ağlama sebeplerinden sadece biridir. Mide boşalması 2 saatten fazla sürer. Dolayısıyla her iki beslenme arası bu süreyi bekleyin. Aksi halde kramp olabilir.

2. Bebeğiniz eğer anne sütü alıyorsa kahve, çay, kola ve diğer uyarıcı içecekleri almayın.

3. Eğer çocuğunuzun ishali, kusması, egzaması, nefes alırken hırıltısı varsa veya ailede süt alerjisi hikâyesi varsa bebeğiniz inek sütüne alerjik olabilir. Doktorunuza danışın.

Kendiniz için ne yapabilirsiniz?
 Dinlenin ve kendinize bakın.
 Yorgunluk ve halsizlikten kaçının.
 Günde en az bir kere, gece uykusuz kalma ihtimaline karşı uyuyun.
 Eşinizden, arkadaşınızdan veya yakınlarınızdan yardım isteyin.
 Kolikli bebeğin bakımı 2 kişilik iştir. Arada bir bebek bakıcısı tutup evden dışarı çıkarak kafanızı dağıtın.
 Her gün birileriyle konuşup duygularınızı anlatın. Ağlayan bebek herkesi çaresiz bırakabilir!

Bebişler Editörü: Billur Uyar
 
Sakin olun. Sizin sakin olmanız, bebeğinizi de etkileyecektir. Anne karnından itibaren annenin ruhsal durumunun bebeği etkilediğini tespit eden araştırmalar bulunmaktadır.

Bebeğinizin altını kontrol edin. Tuvaletini yapmış olabilir, pişik olmuş olabilir ya da bezin vermiş olduğu sıcaktan rahatsız olmuş olabilir.

Bebeğinizin ateşi olup olmadığını kontrol edin. Koltukaltı derecesiyle ateşini ölçerek, sıkıntının ateşten kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edebilirsiniz.

Acıkmış olabilir. Bebeğinizi emzirmeyi denemelisiniz. Memeden kestiyseniz doktorunuzun verdiği beslenme programına göre takviye yapabilirsiniz.

Bebeğinizin gazı olup olmadığını kontrol edin. Her emzirmeden sonra mutlaka bebeğinizin gazını çıkartmasına yardımcı olun, masaj yapın. Rahatladıktan sonra derin bir uykuya geçtiğini göreceksiniz.

Bebeğinizle birlikte uyuyun. Bazen küçük bebeğinizin sadece size ihtiyacı vardır. Beraber yatarak, ona ihtiyacı olan sakinliği verebilirsiniz.

Bebeğiniz kucağınıza alıp, onu dışarıya bakmasını sağlayacak pozisyonda tutun. Etrafı incelemek dikkatini dağıtarak rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Bebeğinize sakinleştirici bir sesle şarkı söyleyebilirsiniz. Hafif sesle söyleyeceğiniz bir şarkı çocuğunuzun kolaylıkla uykuya geçmesini sağlayacaktır.

Bebeğiniz kucağınıza alıp, onunla dans edin. Sizinle beraber olması, teninizin teması onu rahatlatabilir. Kendini sizin kucağınızda güvende hissedecektir.

Bebeğinizi sallayın. Bunu kucağınıza alarak, sallayabilirsiniz. Bu pozisyon bebeğinizin anne karnındaki pozisyonunu hatırlatacağı için, onu rahatlatacaktır.

Bebeğinizi soyup, onun vücudunu kontrol edebilirsiniz. Alerjik ya da böcek sokması gibi sebeplerden oluşmuş kızarıklık var mı? Bebek bezi rahatsız etmiş mi? Kızarık olmayan şişlikler var mı?

Sıcaklık ve su bebeğinizi yatıştırabilir. Bebeğinizi ılık su ile banyo yaptırabilirsiniz. İsterseniz suyuna lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Lavantanın yatıştırıcı etkisinden yararlanabilirsiniz.

Bebeğinizin karnına ve sırtına dokunmak, bebeğinizi rahatlatacağı gibi anne bebek arasındaki bağı da arttıracaktır.

Bebeğinize masaj yağı ile masaj yapın. Yağın, bebeklere uygun kozmetik olmayan bir yağ olmasında dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin sırtına, karnına, kollarına, bacaklarına, el ve ayaklarına yapacağınız

Dış sesleri azaltın. Bazen bebeklerimiz dış etmenlerden de etkilenebiliriler. O nedenle ışıkları, televizyonun ya da müziğin sesini kısın.

Sıkı, sıcak, yumuşak bir battaniye ile bebeğinizi kundaklamanız, onun sakinleşmesine yardımcı olabilir.

Arabada bir yolculuk bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Titreşim ve yatıştırıcı bir ses bebeğinizin rahatlamasını sağlar.


Bebeğinizle dışarıya çıkın. Bebek arabası ile dışarıda yürüyüş yapmak, hem sizin hem de bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Ağlayan (özellikle kolik) bebeklere elektrik süpürgesi ve ya saç kurutma makinesinin sesi, anne karnındaki dolaşımının sesine benzediğinden rahatlatıcı gelebilir.
 
Back
Yukarı