Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Hipofiz tümörleri
Giriş
Hipofiz bezi beyinin alt kısmında, orta hatta, tam burun kökünün arkasına denk gelen yerde bulunan ve adına ‘sella tursika’ denilen bir kemik boşluk içerisinde yer alan, fasulye tanesi boyutlarında bir organdır.
Hipofiz bezine vücuttaki pek çok diğer salgı bezi ve organların hormon salgılamalarını düzenlediği için “esas salgı bezi” de denilir. Bu organlar arasında tiroid, böbreküstü bezleri, testisler ve yumurtalıklar bulunur. Hipofiz bezi hormonlarını kan dolaşımına salar ve bu hormonlar kan dolaşımı ile görev yapacakları organlara taşınırlar. Bu organlar hipofizden aldıkları uyarı ile kendi hormonlarını salgılarlar ve kan dolaşımına karışan bu hormonlar ile beyine geri uyarım gönderirler. Beyine gelen bu uyarımlar ile hipofize yakın bir beyin parçası olan hipotalamus vücudun ihtiyacına göre hipofiz bezine salgıladığı hormonları arttırması veya azaltması için sinyal gönderir. Elma sapına benzeyen bir yapı ile hipofiz bezi hipotalamusa bağlanmıştır ve bu sap yolu ile hipotalamus hipofiz bezine aktivitesini ayarlaması için sinyal gönderir.
Hipofiz tümörleri için “hipofiz adenomu” terimi kullanılır— adeno salgı bezi anlamına gelirken, oma ise tümör anlamına gelir. Hipofiz adenomların pek çoğu hipofiz bezinin ön üçte ikisinden gelişir. Bu bölgeye adenohipofiz veya ön hipofiz adı verilir. Hipofiz tümörleri nadiren hipofizin arka üçte birinden kaynaklanır. Arka kısıma nörohipofiz veya arka hipofiz adı verilir. Tümörlerin neredeyse tamamı selim tümörler olup tedavileri mümkündür. Bazı tümörler ilaçlarla oldukça etkili şekilde tedavi edilebilirlerken bazı tümörlerin tedavisi ameliyatla mümkün olmaktadır. Vücuttaki diğer hormon salgılayan organların görev yapabilmeleri için hipofiz bezi çok önemli olduğundan hipofiz tümörlerinin tedavisi birden çok branşın aynı zamanda ve koordineli bir şekilde çalışmasını gerektirir.
Sıklık
Hipofiz tümörleri tüm primer beyin tümörlerinin % 9 – 12 sini oluştururlar ve yetişkinlerde menenjiom ve gliomalardan sonra en sık görülen üçünçü tümördür. Çok küçük tümörler ve hipofiz içerisindeki selim kistler gibi anormallikler oldukça sıktır. Tam istatistiki veriler bilinmese de genel nüfusun % 20 – 25 inde küçük, belirti vermeyen hipofiz tümörü olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca genel nüfusun % 10 unda MR tetkikinde görülebilecek büyüklükte bir tümör olduğu da tahmin edilmektedir. Bu anormallikler çoğunlukla herhangi bir belirtiye neden olmazlar ve ilaç ya da cerrahi tedavi gerektirmezler.
Hipofiz tümörleri her yaşta görülebilirse de sıklığı ilerleyen yaş ile beraber artar. Fonksiyonel yani hormon salgılayan tümörler en sıklıkla genç erişkin yaşlarda görülürken non-fonksiyone yani hormon salgılamayan hipofiz adenomları ise daha ileri yaşlarda sık görülürler. Hipozi tümörleri kadınlarda erkeklerden biraz daha sık görülürler. Bu farkın muhtemel sebebi tümörlerin kadınlardaki menstürel siklusu etkilemeleri ve belirtilerin daha bariz şekilde ortaya çıkması olabilir.
Sebepler
Hipofiz tümörleri de vücudun diğer yerlerindeki tümörler gibi sonuçta pek çok anormal hücreye uyarılar da tümör gelişiminde etkili olabilirler. Eğer doktorunuz sizde bir hipofiz tümörü olduğuna karar verirse bir sonraki adım hipofiz tümörünün tipini öğrenmektir.
Tümör tipleri
Hipofiz tümörlerinin adlandırılması ve sınıflandırılması bir kaç şekilde yapılır.
 
Back
Yukarı