Kalp krizini tetikleyen etkenler

mine

Demirbaşlardan
Katılım
5 Mayıs 2008
Mesajlar
1.902
Tepki puanı
106
Puanları
113
Yaş
39
Bulunduğu Yer
ankara
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Soğuk hava
Aşırı soğuğa maruz kalma, kalbi besleyen damarlara büzücü etki yapıyor. Bu durumda kalbi besleyen damarlarda zaten tıkanma olduğu için büzülme ile birlikte kan akışı olumsuz etkileniyor. Böylece kalp krizi riski artıyor. Soğuk havalarda rüzgâra maruz kalma, ellerde yük taşıma gibi vücudu zorlayıcı hareketler yaparak efor sarf etmek ise bu riski daha da arttırıyor.

Kalp veya müzmin akciğer hastalığı bulunan kişilerin soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerekiyor.
Korku ve endişe kalp krizi riskini yüzde 40 artırıyor


Korku ve endişenin yarattığı etki, kalp kaslarında soruna yol açıyor.

Bu da kalp krizi riskini yüzde 30-40 artırıyor. Uzmanlar "Korku ve endişenin tepkisi sinirlenmeye benzese de sinirli insanların kriz riski, endişelilerden daha düşüktür" diyor.

Boşanan kadınlarda kalp krizi riski yüksek


Eşten boşanma erkeklere oranla kadınları daha çok etkiliyor. Boşanma 'kırık kalp sendromu'na neden oluyor. Bu da kadınların kalp hastalıklarına yakalanmasına neden oluyor. Boşanma sonrası kalp hastalığına yakalanan kadınlarda damarlar açık olmasına rağmen kalp büyümesi oluyor.

Kadınlarda kalp hastalıkları yavaş ve sinsi seyretmekte. İlk kalp krizinde ölen kadınların üçte ikisinde önceden hiçbir belirti göstermediği görüldü. Sigarayı bırakmak, kalp hastalığına karşı savaşın birinci etkeni. Bel ölçüsü 80 cm altına inmeli. En önemlisi pozitif düşünmek.

Sedef hastalığı da tetikleyebilir


ABD'deki Pensilvanya Üniversitesi'nden Dr. Joel Gelfand başkanlığında yapılan araştırmada, farklı derecelerde sedef hastası 20 ile 90 yaşlarındaki 680 binden fazla İngilizin dosyaları incelendi.

Araştırmada, orta derecede sedef hastası 30 yaşındaki bir kişinin kalp krizi geçirme riskinin, sedef hastası olmayan aynı yaştaki kişiye göre yüzde 29 fazla olduğu ortaya çıktı.

Bu kişinin şiddetli derecede sedef hastası olması halinde kalp krizi geçirme riskinin 4 kat arttığı belirtilirken, ileri derecede sedef hastası 60 yaşındaki bir kişinin kalp krizi geçirme riskininse sadece yüzde 36 oranında arttığı kaydedildi.

• Araştırma Amerikan Tıp Dergisi'nde (JAMA) yayımlandı.

Trans yağların tüketimi kalp krizi riskini artırıyor


Kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların olmayanlara göre kalp krizi geçirme riski üç kat fazla.

Hamur işleri, kraker ve kızartılmış yiyecekler trans yağ zengini. Hidrojen yağların ve bu yağı içeren diğer besin kaynaklarının kullanımının kısıtlanması kalp-damar hastalıklarının azalmasına da yardımcı olur.

İşyerinde stres kalp krizi riskini önemli ölçüde arttırıyor


Araştırmalara göre, çalışma ortamındaki stres kalp krizi riskini yüzde 68 arttırıyor. Çalıştıkları ortamlarda kronik stres sorunu bulunan kişilerin kalp krizinden ölme riski diğerlerine kıyasla yüzde 68 daha fazla.

Menopoz sonrası kalp krizi riski


Menopoz sonrası kısa hormon tedavisi gören kalp krizi geçirmiş kadınlar, ikinci kalp krizi riskiyle karşı karşıya gelebiliyorlar.

Kalp hastalığı bulunan kadınlarda, menopoz sonrası östrojen hormonu terapisinin, kalp hastalığını önlemediği gibi kalp krizi riskini de tırmandırdığı belirlendi.

1800 kadında yapılan araştırmada, kalp krizi geçirdikten sonra hormon terapisi uygulanan deneklerin 111'inde, kalp sorunları yüzde 41 olarak belirlendi. Bu oran hormon terapisi görmeyen deneklerde ise yüzde 28 olarak saptandı.

Depresyon da kalp krizi riskini artırıyor


Anksiyete ve depresyon koroner arter hastalıkları olan kişilerde kalp krizi riskini arttırıyor.

Anksiyete ve majör depresyon, ani kalp sorunları yaşanması riskini açık biçimde arttırıyor. Bu hastaların kalp hastalıkları ve psikiyatrik sorunları için en uygun tedaviyi almaları ve bunu ertelememeleri gerekiyor.

Maç günlerinde risk yüksek!


Erkeklerin, milli takımlarının önemli bir maçı olduğu gün kalp krizi geçirme olasılığı diğer zamanlara kıyasla üç kat daha fazla!

Almanya'daki 2006 Dünya Kupası sırasında yapılan araştırmada ev sahibi takımın maçları olduğu günlerde kalp krizi ve atardamar sorunu sayısında hızlı bir artış meydana geldiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar kalp hastalığı sorunu olan hastaların önemli futbol maçlarını izlemeden önce ilaç almaları gerektiğini söylüyor.

Şok diyetler ritmi bozuyor


Ani kilo kayıplarına yol açan ve 'şok' olarak nitelendirilen diyetlerin, kalp ritm bozukluğunun en önemli nedeni. Kilo vermek diyetisyen kontrolünde ve bilinçli yapılmalı.

Diyet çılgınlığı son günlerde küçük büyük herkesi etkisi altına almış durumda. Bu çılgınlığı başlatan ise değişen ve gittikçe zayıflığa bağlanan güzellik imajından başka bir şey değil.

Ancak şok olarak nitelendirebileceğimiz bu diyetler, kalp ritm bozukluğunun en önemli nedeni. Çünkü çok sıkı, çok kısa sürede aşırı derecede kilo kaybına yol açan bu diyetler, sıvı kaybı ve elektrolit dengesini bozduğu için ritmi de olumsuz etkiliyor.
 
Back
Yukarı