Köpeğim kabız oldu ne yapmalıyım

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Constipation (Kabızlık)

Hastalığın tanımı
Kalın barsağın son kısmındaki tıkanmalar sonucu, barsak içeriği uzun süre kalın barsaklarda kalır. Bu nedenle içerikteki su emilerek kuru sert bir dışkı oluşur. Oluşan bu sert dışkının atılamaması sonucu kabızlık meydana gelir.
Hastalık sebebi nedir ?
Hareketsizlik sonucu, özellikle uzun süre yatılı olarak tedavi gören hastalarda dışkılama refleksi azalarak kabızlık meydana gelir.
Tek yönlü beslenme, besinlerin kuru maddelerce zengin olması, kıl,kemik ve kıkırdak gibi sindirimi güç veya sindirilemiyen maddeler içermesi de kabızlığa neden olur.
Anal keselerin iltahaplanması ve prostat bezindeki büyüme sonucu meydana gelen ağrı nedeniyle dışkılama geciktirilir ve kabızlık oluşur.
Bel omurlarındaki kırıklar kalın barsakların peristaltik hareketlerini sağlayan sinirlerin felç olmasına dolayısıyla kabızlığa neden olabilirler.
Kalça kemiği kırıkları, kalın barsaktaki tümörler, fıtıklar dışkı geçişini engelleyerek kabızlık oluşturabilirler.
Genç hayvanlarda raşitizim nedeniyle de kabızlık meydana gelebilir.
Hastalık belirtileri nelerdir ?
Başlangıçta dikkati çeken bir belirti yoktur. Hasta sahipleri hastaların dışkı yapmadıklarını farkederler. Hastalar sık sık dışkı yapmak için pozisyon alırlar fakat yapamazlar. Bazı durumlarda sert dışkı ile barsak duvarı arasından geçebilen pis kokulu sulu bir dışkı görülebilir. Anüs çevresi hassas ve ödemlidir. Dışkılama sırasında ağrı meydana gelir.
İlerlemiş olaylarda iştahsızlık, yemek yememe ve kusma şekillenir. Buna bağlı olarak vücutta sıvı kaybı oluşur.
Nasıl Önlem alabiliriz ?
En kısa zamanda veterinerinize başvurarak sertleşmiş dışkının uzaklaştırılması için uygun gördüğü tedaviye geçilmelidir.
Tekrarları önlemek için hastanın besinini yeniden düzenlemeli, besinlerle kemik gibi sindirimi güç gıdalar verilmemeli ve özellikle lifli gıdalarla özel besinler hazırlanmalıdır.
Öğünlerin azar azar sık verilmeside faydalı olabilir. Dışkılamanın sağlanması için hastanın günde bir kaç kez serbest dolaşmasına veya gezdirilmesine imkan sağlanmalıdır.
Nükseden olaylarda özellikle yaşlı hastalarda gerekirse ömür boyu sürgüt ilaçlar besinleriyle birlikte verilmelidir.
 
Back
Yukarı