Meme Bakımı Kanseri ve Urları

berduş

Özel Üye
Özel Üye
Katılım
2 Nisan 2008
Mesajlar
2.603
Tepki puanı
200
Puanları
113
Yaş
39
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Emziren-Anne-2-230x130.jpg

Meme Bakımı
Memeleri kötü durumlardan korumak için meme bakımı daha gebelikte başlamalıdır. Gebelik boyunca meme başlarına, sabunla, yumuşak bir tülbentle yıkandıktan sonra, badem yağı gibi yumuşatıcı bir madde sürmelidir. Bu devrede konyak, alkol banyoları deriyi sertleştirdiğinden faydalı değil, tersine, zararlıdır. Doğumdan sonra emzirme başlayınca her meme verişten önce de, sonra da meme başları kaynatılmış suyla silinip antiseptik bir melhem sürülmüş gaz beziyle kapatılmalıdır.
Meme bakımı, yalnız bu organların hastalıklarında, loğusalık, emzirme sıralarında değil, kadınlığın her çağında gözetilmelidir. Bu arada, meme başlarının, çevresinin her hangi bir şekilde mikrop kapmamasına dikkat etmeli, bu bölgede görülebilecek sivilceler, çıbanlar derhal bir hekime gösterilerek, gerekiyorsa, vakit kaybetmeden tedavi yoluna gidilmelidir.
Meme Urları
Meme urları da tehlikesiz (selim), tehlikeli (habis) olmak üzere iki cinstir. Selim (iyi huylu) urlar daha çok kist şeklinde kendilerini gösterirler. Hareket ettirilebilecek durumdadırlar, meme ucunda çekilme, büyülme yapmazlar; bu özellikleriy-le habis (kötü) urlardan ayrılırlar. Yağ dokusundan, damar dokusundan türiyen selim urlar da vardır Yalnız, bunlar da sonradan habis urlara dönüşebileceğinden, çıkarılmaları uygun olur.
Kanser. — Memenin kötü urlarının başında meme kanseri gelir. Meme kanseri %2 oranında erkeklerde de görülür. Kadınlarda, hele âdet kesiminden sonra görülmesi hormon dengesizliğinden ileri geldiği şüphesini uyandırmıştır. Tahrişlerin de bu hastalıkta büyük payı olduğu sanılıyor. Evli olmıyan kadınlarda evlilerden daha çok görülmüştür. Soya çekimin de önemli bir payı vardır.
Meme kanserleri iki çeşittir: Çabuk büyüyen, kolayca yayılan türünde meme de büyür. Meme başında çekilme vardır. Memede buruşukluklar yapan ikinci türünde ise meme küçülür, bu çeşit kanser yavaş gelişir, geç yayılır.
Meme Kanserinin Başlangıcı ve Üç Safhası
Hastalar önce göğüslerinde bir sertlik hissederler. Hele banyo yaparken, sutyen takarken kolayca fark ederler. Hasta aydın bir kimse ise hemen doktora başvurur ki tedavi bakımından bu nokta çok önemlidir. Bazıları ise korkudan, ya da utangaçlıktan, muayeneden kaçınırlar. Hastalığı hiç bilmiyen kadınlar, ancak belirtiler rahatsız etmeye başlayınca farkına varırlar ki, çok zaman iş işten geçmiştir.
Kanserli memenin -üzerindeki deri sıkılınca portakal kabuğunu andırır bir durum gösterir. Kitle serttir, hareket kabiliyeti yoktur. İlerlemiş vakalarda koltuk altında bezler meydana gelir. Ur ya öne, ya da arkaya doğru ilerliyerek ya deriye, ya
da göğüs duvarına yapışır, bazan deride yara şeklinde kendini gösterir. Yavaş yavaş koltuk altı bezelerine, daha sonra da kemiklere, daha başka organlara atlar.
Kanserin yalnız memede bulunduğu safhaya «l’inci safha» denir ki bu safhada memenin alınması ile hasta kurtulur. Meme bezinin çevresindeki bezlerle koltuk altı bezlerinin şiştiği devreye «2’nci devre» denir ki bu devrede memeyle birlikte bezler çıkarılmadan önce ışın tedavisine tutulursa ameliyat sırasında yayılma önlenir diye bir kanaat varsa da ameliyatın gecikmeden yapılması en doğru yoldur. Her iki safhadaki meme kanserlerinde ameliyattan sonra yara yüzeyi iyileşir iyileşmez ışın tedavisine geçilmesi gerekir. Kanserin göğüs kaslarına yapıştığı, daha başka organlara atladığı safhaya «3’üncü safha» denir ki bu safhada yalnız ışın tedavisi yapılır.
Göğsünde bir sertlik hisseden kimsenin yapacağı en doğru hareket hemen bir doktora başvurarak bu sertlikten parça alınmasını, parçanın mikroskopik muayenesinin yapılmasını sağlamaktır. Bugünkü teknikle, ameliyat salonunda parça alınır alınmaz muayenesinin yapılması, sonucunun belli olması mümkündür. Böylece, habis bir ur teşhisi konur konmaz ameliyat hemen yapılabilir.
 
Back
Yukarı