Pc Donanım Kurulumları

melek

Demirbaşlardan
Katılım
11 Nisan 2008
Mesajlar
2.610
Tepki puanı
255
Puanları
133
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Pc’ye takılan bazı donanım kurulumlarını basit bir şekilde anlatalım,
ram.jpg

Ana Bellek / Ram Kurulumu
1- Pc kasasını açın ve DIMM yuvalarını bulun. Tereddüt ettiğiniz durumda pc’nizin kullanım kılavuzuna başvurun. Belleğin üzeri başka yapı taşları tarafından örtülmüşte olabilir bu durumda bunları yok edin veya düzenleyin.
2 -Yeni Bellek modülünü, varolan aynı yönelime sahip olarak, adam akıllı yerine oturuncaya dek yuvaya bastırın.
3- Beyaz plastik emniyet kanatlarını, düzgün bir şekilde belleğe takın. 4- Belleğin çaılışıp çalışmadığı görmek içinse Denetim Masası / Sistem altındaki genel kayıt kartında doğru bellek boyutunu gösterip göstermediği kontrol edin. Eğer olumsuz ise ya kart bozuk yada doğru yerleştirmediniz
ekrankart%C4%B1.jpg

Ekran Kartı Kurulumu
1- Bilgisayarı kapatın, tüm kabloları çıkartın ve pc kasasını açın. Önce eski ekran kartınızı bulun. Bu monitörünüzün bağlı olduğu genişletme kartıdır. Kartı kasaya tutturan vidayı açın ve kartı dikkatlice yuvanın dışına çekin.
2- Yeni ekran kartını boş AGP yuvasına oturtun. Bu işlem sırasında şiddete başvurmayın aksi taktirde karta zarar verebilirsiniz.
3- Kart yerine doğru oturduysa onu pc kasasının arka tarafına eski kartta olduğu gibi vidaları kullanarak sıkıca monte edin
4- Kasayı yeniden kapatın, tüm kabloları yerine bağlayın pc’nizi yeniden başlatın. Windows başlarken bilgisayarınız yeni bir donanım bileşeni eklendiğini kendi başına farkına varır. Tüm sürücüleri kendi başına kurar sizin yapmanız gereken kart ile birlikte gelen cd ile sürücüyü yükseltmektir
seskart%C4%B1.jpg

Ses Kartı Kurulumu
1- İlk yapmanız gereken eski ses kartınızı ait tüm izleri yok etmek olacak. Başlat menüsünden Ayarları tıklayın buradan Denetim Masası, gelen pencereden Ekle/Kaldır ikonuna tıklayın. buradan ses kartınızın yazılımını kaldırın. Eğer burada böyle bir yazılım yoksa kartınıza ait program klasörüne gidin ve buradan silin.
2- Eğer ses kartınız ana kart üzerine entegre olarak bulunmuyorsa, öncelikle ana kartınızın bu özelliğini iptal etmeniz gerekecek (ana kart ile gelen kitapçığı inceleyin). Pc’nizi kapatın, fişleri çekin, kasayı açın. Daha sonra pc’nizin içindeki hiç bir şeye dokunmadan üzerinizdeki statik elektriği atın (****l bir cisme dokunun). Eski ses kartınıza bağlı tüm kabloları sökün (ama yerlerini unutmayın). Ses kartını tutan vidayı sökün ve kartı yerinden dikkatlice çıkartın
Boş bir PCI yuvası bulun ve dikkatlice yeni satın almış olduğunuz kartı yavaşca yerine oturtun. Daha sonra vidalayarak sağlamlaştırın.
3- Şimdi sıra yeni ses kartınızın tüm kablolarını bağlayacağız. Siz eski kartınızı sökerken neyi nereden çıkarttığınızı hatırlarsınız veya kartın kullanma kılavuzunda ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.
4- Artık pc’nizin kasasını kapatın ve windows’u başlatın. Windows sizin kartınızı tanıyacak ve sizden kartla birlikte gelen cd’yi isteyecek, kurulumdan sonra artık yeni ses kartınızı çalıştırabilirsiniz.
anakart.jpg

Anakart Kurulumu
1- Herşeyden önce yapmanız gereken üzerinizdeki statik elektrikten kurtulmak olacak bunun için ****l bir cisme dokunmanız gerekli. Daha sonra kasanızı tüm kabloları sökülmüş bir şekilde açmak. Kasa açıldıktan sonra kasaya bağlı tüm kartları gerekirse tornavida yardımıyla dikkatlice sökmeniz ve anakart bağlantılı tüm kabloları çıkarmalısınız. Bu işlemden sonra kartınızı kasa ile bağlantısını sağlayan vidaları sökün ve kartı yavaşça yukarı doğru kaldırın. Bu işlemden sonra kasa aşağıdaki resimdeki gibi olmalı.
2. Şimdi yeni kartı yerine monte etmekte, bunu için kasanın kenarlarında bulunan ****l kapak gibi karta zara verebilecek cisimleri mümkün olabildiğince düzenleyin. Artık yeni kartınızı yerine takabiliriz, yapmanız gereken dikkatlice kartı boş kasanın üzerine tam vida alanların üzerine yerleştirin. Vidalama işlemi sırasında vidaları ok sıkarak karta sakın zarar vermeyin. Vidalama işleminden sonra ekran kartı gibi kartları kasanızın üzerine çıkardığınız gibi takın, tüm kabloları yerlerine takın, yardımcı
olması açısından ana kartın kitapçığına bakın, işlemler tamamlandıktan sonra pc’nizin kasasını kapatıp bilgisayarınızı çalıştırn.
cpufan.jpg

CPU ve Soğutucu Kurulumu
1- Yeni bir işlemciyi kurmak için incelediğimizde dört köşeden ikisinin eğik olduğunu göreceksiniz. Aynı şekilde
CPU’nun altına yani takacağımız kısma baktığımızda aynı düzeni göreceğiz. Bu sayede işlemciyi doğru bir şekilde yerleştirmiş olacağız.
2- CPU’yu yerleştirmeden önce işlemci tabanındaki kolu yukarı kaldırmalıyız. İşlemciyi düz bir şekilde yerine
yerleştirin, ve CPU tabanındaki kolu yeniden değiştirirken keramik cismi iki parmakla hafifce aşağıya doğru tutturun.
3- CPU’yu yerine doğru bir şekilde yerleştirdikten sonra sıra ısı ileten
kremi sürmeye geldi. Bu kremin görevi ısı direncini oldukça düşük tutmaktır.
Krem sürerken dikkat edilmesi
gereken bir konuda çok az
miktarda krem sürülmesidir. Küçük bir damla yeterli.
4. sıra geldi soğutucunun CPU’ya montajına. Soğutucunun alt tarafına baktığımızda bir kaç milimetrelik bir basamaklama gözümüze çarpaçaktır. Şimdi soğutucu, düz bir biçimde Die üzerinde yer alacak ve soğutucu basamaklaması
tam olarak taban kafası üzerine gelecek şekilde elle CPU üzerine bastırılmalı. Bu duruma ulaşıldığında
soğutucunun yay askılarını tabanın öteki ucuna asabiliriz. Kar üzerinde bir de soğutucu için beyaz bir üç kutuplu
akımla besleme bulunmalıdır. Buraya CPU soğutucudan çıkan kabloyu takın…
İşlem bu kadardır son düzenlemeyi yapın ve kasanızı kapatarak işleminize başlayın.
scsi.jpg

SCSI Kurulumu
1- Bazı pc’lerde SCSI arabirimleri (portları) anakart üzerinde gelir. SCSI’ın avantajlarından birinin harici SCSI cihazlarının bağlanmasıdır. Bu anakartlar ile kablo, konnektör ve bağlantı plakasından oluşan bir bileşen gelerek kasanın arkasında harici SCSI cihazlarının bağlanmasına olanak tanır. Anakart üzerinde harici ve dahili cihazlar için olduğu kadar, kuyllanılan bütünleşik SCSI adaptörünün cinsine göre farklı SCSI standartlarına uygun portlarda bulunabilir.
2- SCSI aygıt baştan kullanmaya kara verdiyseniz, bu tür bir anakart seçmeniz yararlı olur. Zaten iş istasyonu ve sunucuların çoğu da bütünleşik SCSI denetçisi ile gelir. Sonradan SCSI bir cihaz almaya karar verdiyseniz, bu iş heryerde bulunabilecek bir PCI SCSI kartla yapabilirsiniz. Genel olarak SCSI kurulumunu genel ele olarak anlattığımız
için kurulum için mutlaka birlikte gelen bir kitapçıkla yapın veya başka bir kaynağa danışın.
Modem Kurulumu
1- Bu bölümümüzde yeni bir veya ilk defa modem kuracağız. Modemimizi kurmak için pc’nin tüm kablolarını sökün ve kasayı açın, her hangi bir karta dokunmadan her zaman ki gibi üzerinizdeki statik elektriği atın bunu her hangi bir ****la dokunarak yapacaksınız.
2- Eski modemi tornavida ve dikkat yardımıyla çıkartın ve yeni kartınızı elinize alın boş bir yuvaya yerleştirin, vidalayın veya ne gerekiyorsa yapın, kasanızı kapaltın
3- Modemi bağladık şimdi sıra bilgisayara tanıtmakta (modemi pc’ye tanıtmak bunun için web sitemizin “Donanımı Pc’ye Tanıtılması” bölümüne gidin) bunu birlikte gelen kitapçığı kullanın çünkü buradan anlatılacak gibi bir şey değil. Bizim ilgileneceğimiz modeme neler bağlayacağız bunun için grafik üzerindeki numaraları kullanacağız: 1- bu modeminiz 2- Bilgisayarınızın arkası, en alttaki modeminiz. 3- Modemin en sağdaki girişine telefondan gelen soketi takın. 4- Buraya telefon hattını takın. 5- en sağdaki ses çıkışı, hoparlör bağlayın. 6- Mikrofon girişi sadece modem ile telefon görüşmesi yapmak için kullanılacak. İşte bu kadar, tabi bizim anlattıklarımız devede pire asıl zor olan modemi pc’ye tanıtmak bunun için web sitemizin “Donanımı Pc’ye Tanıtılması” bölümüne gidin.
tvkart%C4%B1.jpg

Tv Kartı Kurulumu
1- Tv kartınızı değiştirmek istiyorsunuz veya yeni bir kart takmak istiyorsunuz. Değiştirmek için önce dikkatli bir şekilde pc kasası açılmalı. Basit bir şekilde kartı bulun ve yıldız uçlu tornavida ile kartın ana karta bağlı kısımlarını dikkatlice sökün (dikkat vida sakın içine düşmesin) Vida çıktıktan sonra kartı iki elimizle tutarak çekerek çıkartın, eğer sizi biraz zorluyorsa kartı sağa - sola oynatarak biraz gevşetin, aman ana karta zarar vermeyin.
2.Hepimizin bildiği gibi karta gelecek zararlardan korumak için vucudumuzda ki statik elektriği ****l bir nesneye dokunarak atmalıyız aksi taktirde kart zarar göre bilir. Ayrıca kartı montajdan önce kutunun içinden çıkan statik torba içinde veya üstünde tutun, kartın sağlığı için bu gerekli.
3- Yeni kartınızı takmak için ilk önce kartı iki elinizle tutun ve kartı boşta kalan yere yerleştirin. Dikkat etmeniz gereken hedefi ıskalamamak, ana kartı çizmek istemeyiz. Kartı uç bölümünde bulunan veri yollarının birazcık kanallara girdiği görünce hafifçe bastırın. Artık kart yerine oturmuş olmalı, vidalarını aynı özenle monte edin ve kasanızın kapağını takın. Artık tek kalan şey kartınızı, birlikte gelen cd ile kurmanız.
scanner.jpg

Tarayıcı Kurulumu
Bu bölümümüzde tarayıcıyı bilgisayara nasıl bağlanacağı ve bilgisayarınıza nasıl tanıtacağınızı ele alacağız. Tarayıcının kurulumu çok basit bir olduğu için kurulum ve tanıtım sırasında hiç zorlanmayacaksınız. Tarayıcının çalışma mantığı basit bir fotokopi makinesi gibi bu yüzden düz ve sallantısız bir zemin gerekli.
Şekilde de görüldüğü gibi çok basit bir kurulum. Şimdi numaralar yardımıyla kuruluma başlayalım. 1- Pc kasasının arka kısmı 2- Tarayıcının bağlanması gereken nokta ve bağlantı soketi, gördüğünüz gibi yazıcının bağlandığı yere bağlıyoruz, peki yazıcı nereye diyecek olursanız yazıcının kablosunu da tarayıcının arkasında bulunan girişe. 3- Tarayıcılar genelde adaptör yardımıyla çalışır, burada da bağlantı gösterilmiş 4- evinizdeki elektrik prizi.
* Tarayıcıyı bilgisayara tanıtmak için kılavuzu kullanın çünkü her tarayıcının farklı bir kurulumu var, ortak özelliği birlikte gelen cd’yi kullanmaları.
printer.jpg

Yazıcı Bağlama ve Kartuş Değiştirme
Bu dersimizde daha çok pc kullanmaya yeni başlayanlar için bir kaç basit işlemlerden olan yazıcıyı pc’ye bağlama ve kartuş değiştirmeyi işleyeceğiz. aşağıdaki grafik üzerindeki numara ve harfleri kullanarak işlemimizi yapacağız. Örnek yazıcımız “Apollo p 1200″ ama tüm yazıcıların bağlantı noktaları ve kartuş değiştirme şekilleri aynı, yani paniğe kapılmayın.
hdd.jpg

Sabit Disk Kurulumu
1. Bilgisayarınızın arkasındaki tüm fişleri çıkartın ve kasayı herhangi bir kart veya başka bir donanım parçasına zarar vermeden açın.
2- Yeni diskin arka tarafında bir dizi pin çifti vardır. Bunlardan birinin üzerinde küçük bir plastik köprü bulunur (bkz. alttaki resim).Eski sürücünüz master konfigürasyonuna sahiptir. Bu durum sistemin başlamak için gereksindiği verilerin bu disk üzerinde bulunacağı anlamına gelir. Her iki sabitdiskin de tek bir veri kablosunda çalışabilmeleri için yeni sabit disk “slave” olarak ayarlanmış olmalıdır. Pinlerin anlamlarını ya kasa üzerinde yada kullanım kılavuzunda bulacaksınız
3- Yeni sabit disk pc kasasında bulunan küçük vidalar yardımıyla önceden var olan diskin doğrudan altına veya üstüne tutturulur. Bundan sonra renkli akım kablosunu ve de eski sabit diskin de bağlı olduğu yassı, gri veri kablosunu kasanın arka tarafına bağlayın (bkz. alttaki resim). Pc kasasını kapatın tüm çevre cihazlarını bağlayın ve çalıştırın.
cdrom.jpg

CD Yazıcı Kurulumu
1- Bilgisayarınızın arka tarafındaki tüm kabloları çıkartın ve pc’nizin kasasını açın. Yeni cd yazıcınız için uygun bir yer seçin, mümkünse cd-rom veya dvd’den uzak olsun, aşırı ısınmayı önlemek için.
2- Pc’nin ön tarafında cd-rom üstünde veya altında yeni cihazların takılacağı yerlerin olduğunu göreceksiniz. Buraların cd yazıcı için ideal olup olmadığı kontrol edin ve o kapakları tornavida gibi aletler yardımıyla sökün.
3- Şimdi yazıcının arka tarafına iki kablo bağlamak gerekli. Bunlardan biri dört renkte tek tek kabloların bir araya gelmesiyle oluşmuş ve ucunda beyaz bir plastik fiş bulunan akımla beslenme kablosudur. Akım kablosunu yeri arka tarafta sağdaki duydur.
4- Soldaki ikinci ince bağlantı bir yassı bant kablosu olan veri kablosunun yeridir. Bu tip bir kabloya daha önceden sabitdiskiniz ve cd-rom sürücünüz bağlanmıştır.
Yazıcıyı cd-rom sürücüsünün bağlı olduğu veri kablosuna bağlayın. Kablo kırmızı işaretli hat akım kablosu yönüne gösterecek şekilde takılmak zorunda. Şimdi jumper üzerinde cd yazıcı “slave” olarak tanımlayın.
5- Şimdi bir işlev testi yapmak üzere pc’nizi geçici olarak kullanıma hazırlayın. Tüm kabloları yine yerlerine takın, bilgisayarı başlatın. Bilgisayarım simgesinde eğer cd yazıcı simgesi bulunuyorsa kurulum başarılı demektir. Artık cd yazıcınız kullanımda pc’nizi tamamen toplayın.
CD-ROM Kurulumu
1- Bilgisayarınıza yeni bir cd-rom montajını inceleyeceğiz. İlk önce pc’nin tüm kablolarını çıkartıp bilgisayarınızın kasasını açın. Eski cd-rom’unuzu bulun ve sabitleyen vidalarını yıldız tornavida yardımıyla sökün ve yerinden yavaşça çekerek çıkartın, daha sonra kabloları çıkartın. Daha kolay kurulum için kabloların yerlerini unutmayın
2- Yeni cd-rom’unuzu kutusundan ve üzerindeki korumalardan sıyırdıktan sonra eski cd-rom’dan çıkardığınız kabloları takın. Kabloları nereye bağlayacağınızı yandaki grafiği kullanarak gösteriyoruz (numaraları izle): 1- Cd-rom’unuzun arka paneli 2- Ses için kırmızı kablo (RGGL tak) 3- IDE kablosu yani sabitdiskten gelen kablo 4- Renk kırmızı 5- Güç kablosu
3- Şimdi sıra “Slave” “Master” ayarına. Eğer tek bir sabitdisk kullanıyorsanız, ses kablosunun (2) yanındaki üç seçenekli (CS-SL-MA) yerden SL yani “Slave” çıkıntısına takın. Sırada iki sabit disk kullananlara geldi, eğer cd-rom’un IDE (3) kablosu ikinci sabitdisk’ten geliyorsa ayarı MA yani “Master” çıkıntısına takarak yapın.
4- Genel olarak cd-rom montajı bundan ibaret, pc’ye tanıtımı ise cd-rom ile gelen cd veya disk yardımıyla ve kılavuzu kullanarak yapın, basit bir işlem.
(alıntıdır)
 
Back
Yukarı