Ülkeler Bazında Linux Kullanımı

atmaca

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
27 Mart 2008
Mesajlar
4.397
Tepki puanı
915
Puanları
163
Yaş
36
Bulunduğu Yer
Gaziantep
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Dünyada ki birçok ülke kendi yazılımlarını üretmeye yöneldi.Bu yönelimin sebeplerinin başında güvenlik açığı bulunan ve kapalı koda dayanan işletim sistemleri vardır.Verilen lisans ücretlerine,yapılan güvenlik ayarlarına rağmen güvenli olmaması ülkeleri kendi ordularına ve hükümetlerine kendi yazılımlarını üretmeye yöneltti.Açık kaynak kodlu yazılımlar dünya genelinde birçok ülkenin kamu kuruluşlarında ve özel şirketlerinde kullanılmakta ve bu ülkeler geliştirilmesi gerektiğini savunmakla kalmayıp dünya standartlarıyla uyum sağlayacak yazılım üretmektedirler.Linux bu yazılımların başında gelmekte ve dünya ülkelerinde hızla yayılmaktadır.Hemen her ülkede o ülkenin gereksinimlerine göre geliştirilmiş Linux dağıtımları var.
Çin’deki araştırmalar gösteriyor ki Linux hızla yayılmakta bu ülkede. Novell, RedHat, Turbolinux Çin’de güçlü bir pazara sahip.Çin hükümeti kendi içinde Linux kullanıyor birçok okulda Linux sistemlere geçirilmeye devam ediliyor. Hatta Çin bu yıl yabancı yazılımların devlet kurumlarında kullanımını yasaklama kararı alarak ciddi adımlaratmıştır.

Almanya’da hükümet Siemens’e ordularında ve kamu projelerinde kullanılmak üzere


Yunanistan’da ortaöğretim kurumlarının laboratuarlarına hem Linux hem Windows

Linux’un açık kaynak kodlu ve ücretsiz herkesin kullanabileceği bir işletim sistemi
Finlandiya,açık kaynak kodun ilk başlatıldığı yer olan ülkede kamu kurumlarında sadece Linux’un kurulmasına ilişkin çalışmalar başlatılmış memurlara da Linux dersi verilmeye başlanmış.Kore’de 120 bin ofis yazılımı Linux ile çalıştırılıyor.Fransa’da Paris belediye meclisi belediyeye ait tüm bilgisayarlarda linux’a geçme kararı aldı.Fransızlar sistemlerin çökme riskinin azalacağını ve misrosoft’a lisans yenileme parasını ödemekten
Görülüyor ki Linux, Asya ve Avrupa’daki birçok ülkenin Ulusal işletim sistemi olma

Kaynak :
Erciyes Linux Dergisi
Tuba Narol – Ülkeler Bazında Linux Kullanımı
Linux tabanlı özel iki işletim sistemi geliştirtmiştir.Linux Almanya’da atağa geçmiş durumda Münih’de 14 bin kamu bilgisayarında Linux’a geçiş yapılmış. Almanlar ulusal işletim sistemlerinin güvenliği için suse yi geliştirmekte. kuruluyor genç nesilleri şimdiden açık kaynak kodla tanıştırıyorlar.İtalya’da tıpkı Yunanistan gibi Linux tabanlı bilgisayarları okullara dağıtmayı planlamakta ayrıca İtalyan parlamentosu sunucu ve masaüstü işletim sistemi olarak Linux kullanmaya başlamıştır.İtalyanlar bu sayede hem güvenlik sağlayacaklarını hemde yılda 3 milyon euro gibi bir kazanç elde edeceklerini savunuyorlar. Aynı şekilde Tayland’dada yapılan uygulamalar ve askeri kademelerinde projeyle yakından ilgilenmesi, Linux dağıtım ağının geliştirilmesi microsoft’un fiyatları düşürmesine neden olmuştur. olduğunu dikkat çeken Rusya Linux’a geçmenin planlarını yapmakta.Okullarda Rus şirketi tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi kullanılmaya başlanmış ve bu konuda Telekomünikasyon bakanı “2009 sonuna kadar bedava yazılım paketi tüm okullardaki bilgisayarlara kurulacak” demiştir.Patentli yazılımlardan soğuyan Brezilya ise bu yazılımlardan kurtulmanın yolunu bulmuş durumda.Brezilya Eğitim Bakanlığı 52 milyona yakın öğrencinin masaüstünde Linux kullanılmasını onaylar ve Debian temelli Linux educational 2.0 sürümünde karar kılarak projeyi başlatır. kurtulacaklarını düşünüyorlar. ABD ticaret bakanlığı verimliliği artırmak ve maliyeti düşürmek amacıyla Red Hat ürünleri kullanmakta. yolunda ilerlemekte.İran’da Pardix, Bulgaristan’da Tilix, Ukrayna’da Blin,Brezilya’da Litrix,Portekiz’de PaiPix,Güney Afrika’da Ubuntu gibi dağıtımlar yeni sürümlerini yayınladılar bile. Bizim ülkemizde ise Linux’a karşı var olan önyargıların birçoğu aşılmış durumda. Özellikle pardus yeni bir soluk getirmiştir.Uygulanan başarılı projelerle kurumların dikkati Linux üzerine çekildi.Bugün İstihbarat daire başkanlığı,Tübitak,Başbakanlık gibi kurumlar ile üniversitelerin yüzde 70’i Linux kullanmakta.Kurumlar verilen lisans ücretlerinden kurtulmuş durumda bu nedenle serbest yazılımın desteklenmesi, Türkiye’nin yapacağı en önemli yatırımlardandır.Türkiye bu fırsatı iyi değerlendirmelidir.
 
Back
Yukarı