Yurt Dışı Boşanma İşlemleri-Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Olur

mine

Demirbaşlardan
Katılım
5 Mayıs 2008
Mesajlar
1.902
Tepki puanı
106
Puanları
113
Yaş
39
Bulunduğu Yer
ankara
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Yurt Dışı Boşanma İşlemleri-Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Olur

Çok uzun yıllardır, yurt dışında yaşamak için evliliklerin yapıldığını biliyoruz. Bu durum karşısında ise bazen prosedürlerle karşılaşmak mümkündür. Türkiye’de evlenenler yurt dışına yerleştikleri zaman, boşanma kararı aldıklarında, tarafların her ikisinin de T.C. vatandaşı olup olmadığına bakmadan yaşadıkları yurt dışı ülkesinde boşandıkları ve boşanabilecekleri görülmektedir. Türkiye’ de evlenen ve yurt dışında boşanan çiftler gerek tesadüfen gerekse araştırmalar sonucunda Türkiye’de hala evli görünmeye devam ettiklerini öğrenebiliyorlar.

Yabancı ülkelerde alınan boşanma kararları Türkiye’de geçerli olmaz.

Yabancı ülke mahkemelerince verilen boşanma kararları Türkiye Mahkemeleri tarafından onaylanmadığı takdirde Türkiye’de geçerli olmaz. Türk vatandaşları hem ikamet ettikleri yani yaşadıkları ülkede, hemde Türkiye’de boşanma davası açabilirler. Mesela Almanya’da yaşayan bir Türk, Almanya mahkemelerinde boşanacaktır. Fakat Türkiye’de evli gözükecektir. Almanya mahkemesi, tarafların vatandaşlık durumuna göre ilgili hukuku uygulayacaktır. Mesela Almanya da iki Türk arasındaki boşanma ve diğer boşanmaya ilişkin konularda Almanya mahkemesi hakimi Türk hukukunu uygulayacaktır.Tanıma Tenfiz Davası ile uygulanan hukuk denetlenmiş olacaktır.

Türkiye’de evlenir, yurt dışında boşanırsanız, T.C vatandaşı iseniz, Türkiye’de de boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açmanız gerekecektir. Bu davayı açmadan yeniden evlenmeniz söz konusu olamaz. Tanıma Tenfiz Davası bir boşanma davası değildir, sadece boşanmanızın Türkiye’de geçerli sayılması için gereken bir prosedürdür. Tanıma Tenfiz Davasında avukatlar sizin yerinize de dava sürecinde bulunabilir. Türkiye’ye gelmeniz gerekli değildir.

Tanıma Tenfiz Davası taraflardan birinin Türkiye’de ikameti olmadığı durumlarda, Ankara, İzmir ve İstanbul Aile Mahkemelerinde açılabilmektedir. Yurt dışında yaşayan yabancıların çoğunun Türkiye’de ikametleri bulunmamaktadır. Bu sebepten Tanıma Tenfiz Davası bu illerde açılabilmektedir.

Tanıma Tenfiz Davası Şartları

Yabancı Mahkeme tarafından verilmiş bir mahkeme kararının kararının aslı,
Verilen bu kararın kesinleşme şerhi (yazısı) ve apostil yazısı,
Yabancı Mahkeme Kararının tamamının yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve konsolosluk tarafından tasdik edilmiş onaylı sureti Vekaletname.
 
Back
Yukarı