Atatürk'ün Peygamberimize İthaf Ettiği O Kartpostal ve Tarihi

Hakan Koray

Demirbaşlardan
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
1.296
Tepki puanı
805
Puanları
113
Tuttuğu Takım
Takım Tutmuyorum
Gazi Mustafa Kemal Paşa, Kasım 1918 başlarında Adana’ya geldi. Yıldırım orduları kumandanlık görevini Alman asıllı Liman von Sanders’ten devr aldı. Adana’da kaldığı günlerde yaverleri ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi. Ayrıca çektirdiği bir fotoğrafında aldığı madalyaları göğsüne yerleştirdi. Kalpaklı fotoğrafınının kartpostal baskısı yapılmasını kabul etti. Ve üzerine de İslam Peygamberi Hz. Mumammed’e saygı ve bağlılık sözlerini yazdırdı.
411918yldrmordulargrupkomutant.jpg


Adana Tarihi ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucu Mustafa Kemal Paşa’nın 1. Dünya Harbinin sona erdiği günlerde Kasım 1918 başlarında Adana’ya geldiğini ve 10 gün kadar kaldığını öğrendim. Bu süre içinde Osmanlı Yıldırım ordular Kumandalık devir teslim işlemi yapıldı. Ve alman asıllı kumandan Liman von Sanders kumandanlık görevini Mustafa kemal’e devretti. Mustafa kemal Paşa Adana’da kaldığı günlerde “Ordu kumandanı olmanın” hatırasını ebedileştirmek için resmi kıyafetiyle fotoğraflar çektirdi. Fotoğrafın birinde Mustafa Kemal hasır sandalyede otururken ayakta duran yaverlerinden Salih Bozok, Cevat Abbas görülüyor. Adana’da çektirdiği 4 adet fotoğraf var. Göğsünde madalyalarda olduğu halde çektirdiği fotoğrafın birisinden kartpostal yaptırdı. Ve aynı kartpostalın alt kısmına "Bir gaza ettik ki hoşnud eyledik peygamberi" yazdırarak İslam peygamberi Hz. Muhammed’e olan saygı ve bağlılığını belirtmiş oldu. Aynı kartpostalda yer alan kalpaklı portre fotoğrafında göğsünde Çanakkale savaşında aldığı madalyayı da takmıştı. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın göğsüne yerleştirdiği diğer madalyalar ise 1905 yılında Şam’daki görevini başarı ile tamamlamasından sonra aldığı Mecidi nişanı, 1917 yılında aldığı liyakat madalyaları da vardı. Atatürk, Adana’da iken kısa süre sonra yaşanacak acı günlerin neler getireceğini de çok iyi biliyordu. Adananın yerli ailelerinden vatansever gençler ile görüşmeler yapıyor, onlara ümitlerini kaybetmemelerini, işbirliği yapılması halinde başarılı olunacağını açıkladı.
Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı ordularının 1918 yılında Şam, Halep cephelerinde bozgunlarını da yaşamıştı. Arap isyancıların Yahudi-Siyonistlerle işbirliği yapmalarını, çok sayıda Türk askerinin esir düşmesi veya öldürülmesi olayları yaşanmıştı. Ordunun bozgunu tam bir felaket idi. Askerler dağlara düştüler. Yakalananların karınları deşildi. Para arandı. Osmanlı askerine hançer ile öldürenler Türk düşmanlığının çılgınlığını sahnelediler. Arap isyancıların “hançerle” karın deşmeleri olayına “Cenbiye Olayı” ismi verildi. Bu olaylar yaşanmıştı, tarihin sayfaları arasında hüzün verici olaylar olarak hep saklandı, konuşulmak istenmedi.

ADANA ULU CAMİSİ'NDE CUMA NAMAZI KILDI


Gazi Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş savaşının sona ermesinden sonra cumhuriyet rejimini ilan etmeyi planlamıştı. Öncelikle halkın bu konudaki duygularını öğrenmek istiyordu. 15 Mart 1923 Perşembe günü Adana’ya geldi. Ve ertesi Cuma günü (16 Mart 1923) sabahleyin Adana Kolordu binasını ziyaret etti.Ve kumandanlar ile birlikte sözleşerek öğle üzeri kendisini görmeye gelen halk ile aynı ortamda bulunmak için otomobiliyle Adana Ulu Camisi'ne hareket etti. Ve caminin giriş kapısında kumandan ve halk ile buluştu. Kısa süre konuşması esnasında cami kapısındaki halini gösterir fotoğraf çektirdi. Ve arkasından da caminin içine girerek Cuma namazını kıldı.
Atatürk’ün Adana’da çektirdiği fotoğraflara bakarak onun halkının inanç ve kültürü ile barışık bir lider olduğunu açıklamak gerekir.



Kaynak: Cezmi YURTSEVER -
http://cezmiyurtsever.com/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=3&limit=1&limitstart=2
 
Back
Yukarı