Google'ın artık beta olmayan servisleri...

atmaca

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
27 Mart 2008
Mesajlar
4.397
Tepki puanı
915
Puanları
163
Yaş
36
Bulunduğu Yer
Gaziantep
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Google, başta Gmail olmak üzere bazı servislerini Beta etiketinden kurtardı. Peki ama neler değişti?

Google internet ortamında bir anlamda bir devrim sayılabilir. Akıllı arama fonksiyonları ve yeni fikirleri sayesinde Google arama motoru, üreticisini dünyanın en başarılı internet şirketleri arasına taşımayı başardı. Bu yeni fikirlerin birkaçı artık olgunluğa erişti.

Google Mail, Metin & Tablolar, Apps ve Talk yıllardır süren Beta statüsünden nihayet çıktılar. Böylece Google'a göre bu uygulamaların gelişimi büyük ölçüde tamamlanmış oldu. Bu uygulamaların neler yapabildiklerini ve hangi özelliklerinin, bu kadar uzun bir gelişim süreci ardından, bizi etkileyebildiğini sonraki sayfalarda okuyabilirsiniz.

 
Ce: Google'ın artık beta olmayan servisleri...

Google Mail – Online Posta kutunuz


Kuruluş, Google Mail ile bütün internet kullanıcılarına bedava e-posta hizmeti sunuyor. Sürekli artan bir kapasite ile( şimdilik 7 Gbayt) kullanıcılara oldukça büyük bir depolama alanı sunuyor. Dünya üzerinde Google Mail kullanıcıların sayısı 100 Milyonu buldu.

Google Mail, kurulum gerektiren e-posta programlarının sahip olduğu birçok özelliği ile internet tarayıcısının çok yönlülüğünü kombine ediyor. Bu uygulama; adres defteri, yazım denetimi ve kısayol tuşları ile ulaşılabilinecek birçok ek fonksiyonlara da sahip. Bu türden özellikler 2005'ten önce ancak yardımcı araçlar ile kullanılabiliniyordu; Google Mail, bu özellikleri de kullanıcılara sunması ile web tabanlı e-posta programlarının gelişimi açısından büyük bir adım attı. Mobil olarak da uygulamaya kolayca ulaşma imkânınız oluyor: İster iPhone üzerinden, ister mobil web uygulamaları aracılığı ile.

Basit Arayüzün getirisi memnun müşteriler oluyor!
Kullanım kolaylığı, Google'da her zaman ön planda tutulan bir konu olmuştur. Mesela, yeni bir E-posta oluştururken uygulama belli aralıklarla üzerinde çalıştığınız metni belli aralıklarla kaydediyor. Bu şekilde, elektrik kesintilerinden ya da zaman aşımından dolayı, metnin büyük bir kısmının kaybolması engellenmiş oluyor.

Alınan e-postalar çeşitli klasörlerde değil de, merkez bir klasörde toplanıyor. Arama fonksiyonu aracılığı ile ulaşmak istediğiniz e-postalara kısa süre içerisinde ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca diyalog fonksiyonu ile aynı e-posta üzerinden karşılıklı olarak e-posta alışverişinde bulunabiliyorsunuz. Bu fonksiyonda, her yanıtlama e-posta'nın devamına ekleniyor ve böylece bütün bir diyalogun detaylarına kolayca erişebiliyorsunuz. Çeşitli etiketler ile e-posta hesabının daha kolay yönetilebilir olması amaçlanmış; bu şekilde e-postalar mail filtresi aracılığı ile direkt olarak klasörlere yönlendirilebiliyor.

Google size eski e-posta uygulamanızdan Google'a geçerken de kolaylık sağlıyor. Birkaç tıklama ile Google Taşıma Servisi, yazışmalarınızı ve iletişim verilerinizi yeni Google Mail hesabınıza aktarıyor. Bu arada belli bir süre daha eski hesabınıza e-postalarınız gönderiliyor.

Teknik Detaylar
Google Mail'in kapasitesi gittikçe artıyor: 25 Mbayt büyüklüğündeki veriler e-postalara eklenebiliyor.

Google'ın yeni fonksiyonlarına 'Labs' üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu şekilde test aşamasında bulunan fonksiyonlar kullanıcı tarafından aktive ya da deaktive edilebiliyor. Böylece Google Mail Offline ya da özel imleç animasyonları kullanıcı tarafından denenebiliyor. Aktive edilen fonksiyonlar Google Mail ile entegre edilerek kullanıcının hizmetine sunuluyor.
 
Ce: Google'ın artık beta olmayan servisleri...

Google Docs – Online Ofis Programınız


Google Docs, Microsoft Office Programına alternatif olarak çıkarılan online bir ofis uygulaması. Google'ın program paketinde: Yazı programı, tablo programı ve sunum yazılımı bulunuyor. Kullanması ücretsiz olan bu programa dünyanın her yerinden bağlanabiliyorsunuz.

Google Docs uygulaması 4 programdan oluşuyor. Word uygulaması 'Document' ile metinler üzerinde online olarak çalışabilirsiniz. Tablo ve Diyagramları ise 'Spreadsheet' uygulaması ile oluşturuyorsunuz. PowerPoint'ın karşılığı da 'Presentation' sunum programı. Dördüncü uygulama ise 'Form'; bu program ile soru formları oluşturabiliyorsunuz. Başka fonksiyonları ise diğer Google uygulamalarda bulabiliyorsunuz.

Online Ofis ile çalışmak
20090715225551.jpg


Google'ın ofis programları ile Microsoft'un Office programında nasıl çalışıyorsanız, aynı şekilde çalışıyorsunuz; buna sağ tuş menüsü ve pop-up menüsü de dâhil. Uygulamalar veri girişine ve değişiklilerine seri bir şekilde tepki veriyor; aynı şekilde metinlerde, tablolarda ve sunumlardaki değişiklikler de anında ekrana yansıtılıyor. Programların tepkileri o kadar iyi ki, ofis programının kendi bilgisayarınızda kurulu olduğunu sanabilirsiniz.

Sadece yeni metinler oluşturmuyorsunuz; Google ofis ile aynı zamanda hazır belgeler üzerinde de çalışabiliyorsunuz. Birkaç tıklama ile internete yükleyeceğiniz belgeler hemen hazır hale geliyor. Google genel geçer Office formatlarını (Office 2010 dahil) destekliyor. Yine de dosyaların boyutlarına dikkat etmeniz gerekiyor: Metin dosyaları için azami 500 KBayt, sunumlar için azami 10 MBayt ve Tablolar için azami 1 MBayt.

Kapsam ve Veri Güvenliği

20090715225815.jpg


Programların tümüne baktığımızda, Microsoft Office programının temel özelliklerini ve önemli fonksiyonlarını kapsadığını görebiliriz. Belgeler hızlıca oluşturulabiliyor, üzerinde değişiklikler yapılabiliyor ve hatta yazım denetimi yapılabiliyor. Buna karşın metinlerin sütunlar halinde gösterilmesi seçeneği bulunmuyor. Tabloları diyagrama çevirmek istediğinizde, kısıtlı sayıda görünüm seçeneği ile karşılaşıyorsunuz. Aynı şekilde 'Presentation' programında da seçenekler oldukça kısıtlı; bu uygulamada yoğun efektli geçişleri de unutun.

Google size, Google Mail servisine verdiği kadar, bu servise de ulaşma ve güvenlik garantisi veriyor: Tam tamına %99. Oluşturulan belgeler Google sunucularında saklanıyor. Kuruluş her ne kadar belgelerin içeriğine göz atmıyorsa da servisin kullanımını ve belgelerin değiştirilme süreçlerini kayıt altına alıyor.
 
Ce: Google'ın artık beta olmayan servisleri...

Google Apps ve Google Talk


Google Apps ve Google Talk, en son beta sürecini tamamlayan Google programları oldular. Apps uygulaması şirketler için bir hizmet olmasına karşın Talk bir Chat uygulaması.

Google Apps
Apps ile Google, çeşitli Google uygulamalarını kullanıcının kendi alanı üzerinden kullanmasına olanak sağlıyor. Google bu paket ile ortalama bir Office Suite sunuyor kullanıcıya; Google Apps'da: Google Mail, Calendar, Talk, Docs ve de Sites birbirine entegre bir şekilde bulunuyor. Şirket ücretsiz standart versiyonun yanısıra, bir de daha fazla hafıza alanı sunan ücretli Premium versiyonunu sunuyor.

Google Talk
20090715230535.jpg










Google Talk, Google tarafından geliştirilen ve gerekli yazılımı da bir arada sunan bir anında mesajlaşma sistemi. Google Mail kullanıcıları bu program ile, gerçek zamanlı olarak, yazı ile ya da sesli olarak sohbet edebiliyorlar. Bu servis Blackberry ve iPhone gibi mobil telefon platformlarında da kullanılabiliyor. Bu programın içerik zenginliğinin, mesela ICQ gibi, anında mesajlaşma servislerinden aşağı kalır hiçbir yanı bulunmuyor.

Kaynak: Chip.com.tr
 
Ce: Google'ın artık beta olmayan servisleri...

valla iyi olmuş gmail bayadır var bende 2 yıl oldu sanırım pek kullanmıyorum ama maillerde saglam baya.haberi için saol
 
Back
Yukarı