Hamilelikte biyopsi tehlikeli mi

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
PGT tüp bebek tedavisinde anne rahmine konmadan, yani transfer öncesi embriyolardaki genetik kaynaklı rahatsızlıların teşhis edilmesi işlemi. Bazı durumlarda genetik problemler embriyonun rahme yerleşmesini de olumsuz etkiliyor.Embriyonun genetik yapısı tüp bebek tedavisinde gebelik şansını belirlerken, gebe kalındığında bebeğin sağlığıyla ilgili de bilgi veriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ulun Uluğ, embriyoların genetik haritasının nasıl çıkarıldığı hakkında şunları söylüyor:

“PGT yönteminde embriyo biyopsisi yapılmaktadır. Yumurta döllendikten sonra, fertilizasyonun 2. veya 3. günü özel bir mikroskop altında embriyoyu oluşturan bazı hücreler çıkartılır ve bu hücreler üzerinde floresan in situ hibridizasyon (FISH) yöntemi uygulanarak kromozomların haritası çıkartılır. İnsanlarda 23 çift kromozom bulunmaktadır ve şu anki konvansiyonel yöntemlerle en fazla 10 adeti kontrol edilebilmektedir. Son yıllarda henüz pratik uygulamada çok yaygın olmamakla beraber CGH denilen bir yöntemle tüm kromozom haritası bile çıkartılabilmektedir. Hangi yöntem kullanılacak olursa olsun, test sonuçlarının çok kısa bir süre içersinde çıkması gerekir ki büyümekte olan embriyoları zaman kaybetmeden transfer edebilelim.”

BİYOPSİ EMBRİYOYA ZARAR VERİR Mİ?
PGT uygulamasında hastaları en fazla zorlayan konulardan biri tedavi maliyetinin yüksek olması. Sık sorulan soruların başında ise biyopsi sırasında embriyoya zarar verilme olasılığı geliyor. Doç. Uluğ’un bu konudaki görüşleri şöyle:

“İşlemi uygulayan embriyologun tecrübesine göre bu oran %1’in altındadır. Unutmamak gerekir ki PGT tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmaktan çok, sağlıklı embriyo seçimine yol açan bir yöntemdir. Sağlıklı olduğu düşünülen bir embriyonun transferi tedavinin başarısını garanti etmemektedir. PGT önerdiğimiz 3 grup hasta vardır; tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlar, eşlerden herhangi birinde kromozomal yapı bozukluğu olanlar, tek gen rahatsızlığı olanlar. Dikkat edecek olursanız PGT çocuk sahibi olmakta zorluk çekmeyen ancak sağlıksız bebek doğuracak çiftler için de umut ışığı olmaktadır. Bu sayede devamlı bakım gerektirecek ve hayat kalitesini düşürecek genetik geçişli birçok hastalık belirlenebiliyor. PGT'nin diğer bir faydası da tekrarlayan düşüklerin azaltılması. Araştırmalar, düşüklerin yarısından fazlasında ceninlerde kromozomal bozukluk olduğunu gösteriyor. PGT yöntemiyle kromozomları kontrol edilmiş embriyoların transfer edilmesi düşük riskini azaltıyor.”
Alıntıdır
 
Back
Yukarı