Kalp sağlığı için ne yemeli

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Kalp sağlığı için domates ve soğan yiyin

Uzmanlar, bazı gıdaların kalp hastalığı ile mücadelede etkin rol oynadığını açıkladı. İşte bu gıdalar ve yararları:



Domates: Likopen etkisiyle güçlü bir antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir.

Balık: Haftada iki kez balık tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan Omega-3'ün alınması için yeterlidir. Balıkta bulunan Omega-3, kandaki pıhtılaşmayı engeller.

Soğan ve sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır. Kolesterolün damarlara zarar vermesini engelleyen bazı bileşenleri içerir.

Yeşil Çay: Kolesterolün damarlarda birikmesini ve damarların tıkanmasını önler.


Kalp sağlığı için renkli gıdayı seçin
Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi'nde yaptığı çalışmalarla dünyada kendini kanıtlayan kalp cerrahımız Prof. Dr. Mehmet Öz uyarıyor: Kalp sağlığını korumak için şeker ve un gibi beyaz besinler yerine domates ve biber gibi renkli gıdaları seçin.

Beslenme tarzındaki yanlışlıklar, sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen en önemli nedenler arasında sayılıyor. Doktorlar, her fırsatta beslenme şekline dikkat çekseler de, gerek yaşam koşulları gerekse yeterince özen gösterilmemesi bu konuyu hep geri plana itiyor. Oysa en önemli ölüm nedenleri arasında sayılan kalp ve kanser hastalıkları gibi kısırlığa ve vücudun daha çabuk yaşlanmasına da etki eden besinlerden uzak durmak gerekiyor. Ve tabii diyabet hastalarının da beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri şart oluyor. Biz de alanında kendini kanıtlamış olan doktorlarımızdan bu hastalıklara yakalananlar ve tabii bu hastalıklardan korunmak için nasıl bir beslenme alışkanlığı edinilmesi gerektiğini öğrendik. Kalp, kanser, kısırlık, yaşlılık ve diyabetten uzak kalmak istedik...
Tüm dünyada Kroner kalp hastalıkları başta gelen ölüm nedenleri arasında bulunuyor. Türkiye'de de gerçekleşen her 100 ölümden 39'u kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Ve bu sayı ülkemizi, kalp hastalığının en önde gelen ölüm nedeni olduğu Avrupa'daki beş ülkeden birisi haline getiriyor. Yapılan araştırmalarsa damar sertliğinin çocukluk çağında başladığını gösteriyor. Erkekler kadar kadınların da kalp hastalıklarına bağlı en yüksek ölüm hızına sahip olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle yaşamın ilk yıllarında edinilmeye başlayan damak zevki ve beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesini vurguluyor. Kolesterol, yüksek tansiyon, fiziksel etkinlik düzeyi, şişmanlık eğilimi, sigara kullanımı gibi etkenler kalp-damar sağlığımız üzerinde çocukluktan başlayarak söz sahibi oluyor. Kısacası kalp sağlını korumak için beslenmeye dikkat etmek şart. Bu konuda dünyaca ünlü doktorumuz Prof. Dr. Mehmet Öz, hangi besinlerin alınması gerektiğini, nasıl bir beslenme tarzının edinilmesini ve önerilerini anlattı.

MUTFAĞIMIZ OBEZİTEYİ ENGELLER

* Tüm kalp hastaları için verdiğiniz diyet önerileri ortak mı, yani kalp kapakçığı sorunu olan bir hastayla damar tıkanıklığı olan aynı tür diyet mi uygulamalı?
Evet kalp hastaları için kullanılabilecek diyet önerileri tek tiptir. Kalp hastalarına akşam yemeklerini saat 07.00'dan sonraya sarkıtmamalarını öneriyorum. Onun dışında kullanılan yöntemler ortaktır. Ameliyatların ardından yine hastalarımıza zeytinyağına dayalı Akdeniz diyeti öneriyoruz.

* Geleneksel Türk mutfağı sağlığımızı nasıl etkiliyor? Geleneksel Türk mutfağı bizleri obeziteden koruyor. Çünkü biz seneler boyunca kendi geleneksel yemeğimizi sindirmek ve yakmaya genetik olarak adapte olmuştuk. Bu tür yemekle baş edemeyen atalarımız prematür ölmüşlerdi. Bugün ise batı diyetinin yaygınlaşması sonucu Türkiye'de obezite oranı 10 yıl içerisinde 2 kat arttı. Geleneksel diyetleri her zaman sağlıklı olarak bilinen İtalya ve Japonya'da da durum böyle.

* Yemek düzenini değiştirerek gerek kalp krizi, gerekse kalp damar hastalıkları riskini ne kadar düşürebiliriz? Yarı yarıya diyebiliriz. Bu yönde yapılan pek çok çalışma var. Sırf şişmanlık değil, egzersiz ve aktivite azlığının da çok büyük rolü var. Şişmanlıkta önemli olan 'abdominal' dediğimiz bel bölgesi şişmanlığı. Bel ölçüsü erkeklerde 102, kadınlarda 92 santimin üzerinde olmamalı. Bazı insanlarda şişmanlığı ya bacaklarda toplanır ya da basenlerde. Ama bel bölgesi şişmanlığı sağlık için çok önemlidir. Çünkü iç organların yağ bağlamasına neden olur.

BALIKYAĞI KALBİ KORUR

* Kalp hastalıklarından korunmak isteyenlere ne öneriyorsunuz?
B vitamini ve balıkyağı kalp hastalıklarından korunmada oldukça etkilidir. Balıkyağı depresyon riskini azaltır. Kan sulandırıcı ilaçlar alanların dışında herkes balıkyağı kullanabilir. Bu arada kızartılmış yemeklerden uzak durmak gereklidir.

* Kalp dostu yiyecekler var mı? Domates çok yararlıdır. Etin yanında çiğ domates yenildiği zaman domatesin içindeki Lycopin adlı antioksidan etkisi zararlı Omega 6'lıları zararsız hale dönüştürür. Semizotu da çok faydalı sebzelerden biridir. Ben sarmısaklı yoğurtla yemeği tercih ediyorum. Omega 3 içeren yeşil yapraklı sebzeler ayşekadın kalp için çok yararlıdır. Ofisimde badem, ceviz ve fındık bulunduruyorum. Fındıkta bulunan yağlar çok faydalıdır. Buzdolabında saklanabilir. Güneşten uzak dursun ki, kızartılmış yağ gibi okside olmasın.

SAKIN BESİNLERİ KIZARTMAYIN

* Kalp sağlığı için uzak durmamız gereken yiyecekler hangileri?
Oksidasyon yaşlanma ve hastalığa yol açar, tıpkı demirin paslanması, elmanın kesildikten sonra kararması gibi. Besinleri kızartmak oksidasyonu hızlandırır ve diyetinizden çıkartılmalıdır.

* Yağlar, karbonhidratlar, proteinler dost mu düşman mı? Yağların mı, karbonhidratların mı, yoksa proteinlerin mi sizler için kötü olduğunu yıllarca tartışmamızdan sonra daha berrak bir vizyona ulaşıyoruz. Hepsi sizin için iyidir. Fakat hepsi kötü de olabilir. Bu yüzden biyokimya üzerine konuşmak yerine protik yemek mesajlarına odaklanmak gerekir. Hedefler basit; eğer yediğiniz besin topraktan çıktığı haliyle görünmüyorsa risk alıyorsunuz demektir. Çok az yenilebilir beyaz besin topraktan yetişir. Bu yüzden beyazsa yemeyin. Bitkisel besinden zengin çilek, kiraz türü meyvelerle turp cinsi sebzelerle ve soya fasulyesiyle beslenmeye alışın.
 
Back
Yukarı