Menopoz döneminde görülen çikolata kistleri

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Altı aydan daha uzun süre regl olmayan kadınların mutlaka jinekolojik muayene olmaları gerekiyor. Çünkü uzun süreli adet görememe durumuna sıklıkla çikolata kistleri neden oluyor...

Bahçeci Klinik Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, menopoz döneminde görülen çikolata kistleriyle ilgili soruları yanıtladı...

Çok fazla kist ameliyatı olan kadınların karın bölgelerinde, özellikle menopoz sonrasında şişlikler oluyor. Bu, ameliyatın hatalı yapıldığını mı gösterir?
Rahim, tüpler ve yumurtalıklara ait hastalıklar nedeniyle yapılan ameliyatlardan sonra, özellikle menopoz sonrasında ortaya çıkan karın şişliklerinin nedeni; karın ön duvarına yapılan kesilerdir. Bu kesiler nedeniyle karın ön duvarının normal anatomik yapısı bozulur. Bu da estetik açıdan uygunsuz görünümlere neden olabilir. Ayrıca bu dönemde bazı kadınların sindirim sistemi yavaşlar. Bu da şişkinliklere yol açabilir.
Kapalı ameliyatla, karındaki bu şişlik tedavi edilebilir mi?
Laparoskopik ameliyat tekniğiyle gerçekleştirilen girişimlerle; karın ön duvarında minimal hasar oluştuğundan, estetik açıdan daha tatmin edici sonuçlar elde edilir. Bu nedenle yumurtalıklar başta olmak üzere iç genital organlarla ilgili ameliyatlarda laparoskopik yöntem uygulanır.
Yıllarca regl olamadığı için menopoza girdiğini sanan ama aslında asıl sorunu çikolata kisti olanlar var mı?
Çikolata kistleri adet görmeyi engellemekten daha çok; ağrılı adet görme, ağrılı cinsel ilişki, ağrılı dışkılama veya çocuk sahibi olamama gibi şikayetlere neden olur. Uzun süreli adet görememe tablosu; sıklıkla çikolata kistinin de eşlik ettiği ve yumurtlamanın gerçekleşmediği bir kısım polikistik over sendromlu olgularda karşımıza çıkar. Altı aydan daha uzun süre adet göremeyen kadınların, mutlaka jinekolojik muayene olmaları gerekir.

MEME ALINMALI MI?
Meme kanseri olan kadının rahminin alınması; bir korunma yöntemi midir?
Meme kanseri olan kadınların rahminin alınması; genital organ kanserlerinin önlenmesi açısından kanıtlanmış bir işlem değildir. Meme kanserinin oluşma nedenlerinin, genital kanserleri de tetiklediğine dair yeterli kanıt yoktur. Ancak meme kanseri tanısı alan kadınların birinci derecedeki kadın yakınlarında, meme kanserinin gelişme riski arttığından; bu gruptaki kadınları takibe almak ve gerekirse meme dokusunun boşaltılması ameliyatı yapmak gerekir. Ayrıca hormon bağımlı meme kanseri olgularında, hastanın üreme arzusu yoksa; hastalığın ilerlemesini engellemek için yumurtalıklar alınabilir.

RAHİM AĞZI KANSERİ GENETİK DEĞİLDİR
"Ailesinde rahim ağzı kanseri olan bir kadının, menopoz sonrasında rahmini aldırması; bilimsel açıdan gereksizdir. Çünkü rahim ağzı kanserleri, genetik kökenli değildir; cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan HPV enfeksiyonu sonrasında gelişmektedir. Rahim ağzı kanserinin oluşma sürecinde, hücresel değişiklikleri tespit edip kanseri engellemek mümkündür."

RAHİM EN SIK MİYOMLAR YÜZÜNDEN ALINIYOR!
Rahim ağzı kanserinin dışında başka hangi hastalıklarda rahmin alınması gerekiyor?
Rahmin kendisine ait bazı hastalıkları nedeniyle de rahim alınabilir. Tüm dünyada rahim, en sık miyomlar nedeniyle alınıyor. Ayrıca rahim iç zar tabakasına ait bazı hastalıklar ve kanserler nedeniyle de benzer ameliyatlar yapılabilir. İleri yaşlarda ortaya çıkan ve belirli bir düzeyin üstündeki rahim sarkmalarında da rahim alınabilir. Ayrıca yumurtalıklar veya tüplerde, özellikle kanser nedeniyle yapılan ameliyatlarda; tamamlayıcı girişim olarak da aynı operasyon gerçekleştirilebilir.

MENOPOZ SONRASI KANSER RİSKİ ARTAR
Menopozdan sonra oluşan çikolata kistlerinin mutlaka alınması gerekiyor mu?
Çikolata kistlerinin oluşumunda; doğurganlık dönemindeki hormonal etkiler önemli bir yer tutar.Bu nedenle menopozdan sonra ortaya çıkmaları beklenmez. Ancak buna rağmen menopoz döneminde de bildirilen olgular vardır. Bu dönemde ortaya çıkan her türlü kistin; kanserle bağlantılı olup olmadığı değerlendirilmeli ve hastanın tedavisi de buna göre planlanmalıdır. Gerekirse, yumurtalıklar da alınmalıdır.

ROBOTİK AMELİYATIN ÜSTÜNLÜĞÜ YOK
Rahmin alınması ameliyatında en çok hangi yöntem kullanılır?
Rahim alması ameliyatları, son yıllarda daha çok laparoskopik yöntemle yapılıyor. Açık ameliyat veya vajinal yolla alınması ikinci yöntem olarak tercih ediliyor. Robotik girişimler ise, temelde laparoskopik ameliyatların robotla yapılan şeklidir. Jinekolojide robotik ameliyatlar hastaya tedavi açısından herhangi bir üstünlük sağlamıyor. Günümüz koşullarında hastaya ortalama 10 bin lira ek maliyet getiriyor. Yapılan çalışmalar da; bu maliyet artışına rağmen robotik ameliyatın ekstra bir üstünlük sağlamadığını gösteriyor.
 
Back
Yukarı