Mozilla'dan kişileştirilmiş içerik ve reklam açılımı

melek

Demirbaşlardan
Katılım
11 Nisan 2008
Mesajlar
2.610
Tepki puanı
255
Puanları
133
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Söz konusu mahremiyet ve kullanıcı gizliliği olduğunda Mozilla çoğu zaman kullanıcının lehine tutumlarıyla tanınır. Firefox’taki reklam ağlarının kullanıcı bilgilerini takip etmesini zorlaştıran özellikler çoğu ileri seviye kullanıcı tarafından son derece olumlu karşılanırken, reklamcılar için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.

Fakat Mozilla bu kez reklamcıları mutlu edebilecek bir yenilik duyurdu. Mozilla’nın Mozilla Labs blog’unda yer alan açıklamaya göre web siteleri özel bir API yardımı ile kullanıcıların ilgi alanlarına dair bilgi elde edebilecekler. Bu da web sitelerinin kullanıcılara özel olarak kişileştirilmiş içerik ve tabi ki reklam gösterilmesini mümkün kılabilecek.

Web siteleri ve reklamcılar için güzel haber. Peki ya kullanıcılar için?

“Çoğu zaman kullanıcılar farkında olmadan daha iyi bir tecrübeye sahip olmak karşılığında kişisel bilgilerini veriyorlar” diyen Mozilla, aynı amaç için daha iyi bir yol olabileceğini söylüyor. İlk olarak geçtiğimiz yılın sonlarında bu konuya değinen Mozilla’nın yapmak istediği şey temel olarak kişisel bilgilerin, kullanıcıların mahremiyetini zedelemeyecek şekilde aktarılması.
Gereksiz bilgi vermeden kişiselleştirme

Bunun için Mozilla, Firefox kullanıcılarının tarayıcı geçmişlerinden bir profil oluşturarak, kullanıcının bir web sitesini ziyaret ettiği oturum esnasında sadece bu profile dair sınırlı bilgileri API yardımıyla karşı tarafa aktarmak. Bu sayede web sitesinin elinde sadece o oturum süresince kullanabileceği ve kullanıcının gerçek kimliğini ortaya çıkartmayan veriler olacak. Karşılığında da web sitesi ilgili kullanıcıya göstereceği içerik ve reklamları kişiselleştirilmiş olarak aktarabilecek. Tabi ki Mozilla bu yapıda kontrolün her zaman kullanıcıda olacağının da altını çiziyor.

Mozilla’nın bir süredir üzerinde çalıştığı bu yapı teoride oldukça mantıklı görünüyor. Kişiselleştirilmiş içerik ve mahremiyet endişeleri arasındaki dengeyi kurmanın akla yatkın bir yolu bu olabilir. Üstelik Mozilla’nın kullanıcı dostu imajının da bu projenin benimsenmesinde olumlu rol oynaması muhtemel.

Diğer yandan Mozilla’nın bir süredir konuyla ilgili taraflarla da görüştüğü biliniyor olmasına rağmen, bu uygulamanın ne zaman somut olarak hayata geçeceği şu an için belli değil.

Söz konusu kullanıcı mahremiyeti olduğunda kullanıcıların yorumları da büyük önem taşıyor. Bu yüzden sizin de hem Mozilla’nın bu projesi, hem de bu konudaki diğer yaklaşımlarla ilgili görüşlerinizi yorumlarda paylaşmanızı umuyoruz…
 
Back
Yukarı