Satranç Oyununun Püf Noktaları

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Satranç Oyununun Püf Noktaları

Bir zeka oyunu olmaktan öte satranç bir strateji oyunudur. Düşünsel zenginliği artırır, yaptığınız hamlenin bir iki oyun sonra size ne kazandıracağını ya da ne kaybettireceğini önceden tahmin etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.Satranç oyunu yüksek motivasyon gerektiren bir oyundur. satrancın oyununun püf noktaları nelerdir?

Satranç dünyanın en eski oyunlarından biri olan Satranç’ın tarihi geçmişine birlikte gidelim. Oyunun nerede ve nasıl başladığına dair bilgiler sürekli yeni araştırmalar ve yeni arkeolojik verilerin bulunması ile değişmektedir.

Satranç tahtasını önünüze koyduğunuzda en alt sağ köşe beyaz renkte olmak zorundadır.Unutmayın Satranç tahtasında a1 karesinden beyazlar dizilmeye başlanmalıdır.

Vezir genelde tırtıklı şekilli olandır. Ve vezir her zaman kendi rengine konur. Yani vezir beyaz renkse beyaz kareye, siyah renkteyse siyah renkli kareye konmak zorundadır.

Bir üst sırada piyonlar olmalıdır.

Satrançta eğer rakip şah çekilerek sıkıştırılır ve artık oynayacak yeri kalmazsa mat olur. Yani rakip yenilmiştir.

Satranç Oyununun Püf Noktaları Nelerdir?
Satrançta amaç şah’ı kapmak değildir. Oyuncunun; şahını tehdit altında bırakmasına, tehdit altına sokacak hamle yapmasına ve rakibinin şahını kapmasına izin verilmez. Yani rakip oyuncu yanlışlıkla şahını, kendisini yiyebilecek rakip bir taşın önüne getirip bıraksa veya biz şah çekmiş iken rakip oyuncu şahı kaçmak veya şahın önünü kapatmak yerine alakasız başka bir hamle yapsa, şah yenilmiş olduğu için oyun biter diye düşünmek yanlıştır. Böyle durumlarda oyun bitmez, hakem çağrılır. Rakip oyuncunun kuraldışı bir hamle yaptığı belirtilir. Ve rakip 1 ceza puanı alır, bizim süremize fazladan 2 dakika eklenir ve rakip yaptığı yanlış hamleyi geri alıp, doğru hamle yapar.

Satranç oyununun berabere bitişi;

Anlaşma: İki taraf aralarında anlaşırsa oyun berabere biter.

Pat: Eğer şah çekilmeden rakip şah sıkışır, hareket alanı kalmazsa pat olur. Yani maç berabere biter.

Ölü Konum: İki taraf içinde artık, rakip şahı mat etmek mümkün değilse oyun berabere biter. Eğer iki tarafında mat edecek yeterli materyali bulunmuyorsa beraberlik olur.

1- Tahtada sadece iki şahın bulunması

2- Şaha karşı şah ve fil

3- Şaha karşı şah ve at

4- Şaha karşı şah ve iki at

Üç Tekrar: Belli bir konum tahtada üç defa tekrarlanmış veya yapılacak hamleyle tekrarlanıyorsa oyun berabere yapılabilir.

50 Hamle: Son 50 hamle her iki oyuncu tarafından da piyon sürmeden ve hiç taş yenmeden geçirilmişse oyun beraber yapılabilir.
Sürekli Şah : Eğer bir taraf sürekli olarak aynı şekilde şah çekme olanağına sahip ve diğer tarafından bundan kurtuluş şansı yok ise beraberlik olur.
 
Back
Yukarı