Tarihe ışık tutacak fotoğraflar

>>> p a r s <<<

Etkin Üye
Katılım
28 Ağustos 2008
Mesajlar
635
Tepki puanı
209
Puanları
43
Yaş
37
Bulunduğu Yer
&gt; &gt; &gt; maça as&lt; &lt; &lt;
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 8 aylık bir çalışma sonrasında hiç yayınlanmamış fotoğraflarla Kocaeli ve Türkiye tarihine ışık tutan bir albüm hazırladı.



Kültürel hizmetlere büyük önem veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’nin binlerce yıllık tarihinden günümüze yansıyan bir kesiti gelecek nesillere aktarmak amacıyla 8 aydır yürüttüğü ‘Zaman Aynasında Bir Ulu Şehir, Kocaeli’ Fotoğraf Albümü Projesi’ni tamamladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ‘Zaman Aynasında Bir Ulu Şehir, Kocaeli’ fotoğraf albümüyle, II. Abdülhamit’in Hicaz Demiryolu Projesi’nden İzmit Tersanesi’nde üretilen ilk buharlı gemilere, Kurtuluş Savaşı yıllarından Cumhuriyet’in ilk yıllarına ve harf inkılabından Atatürk’ün naaşının İzmit Tren İstasyonu’ndan Ankara’ya götürülmesine kadar pek çok önemli tarihi detay belgelendi. Bir kısmı hiç yayınlanmamış 280 fotoğraftan oluşan eser sayesinde Kocaeli’nin geçtiğimiz yüz yıldaki değişim süreci kayıt altına alınmış oldu.



Kocaeli Şehir Kitaplığı kurma çalışmaları çerçevesinde hazırlanan ‘Zaman Aynasında Bir Ulu Şehir, Kocaeli’ fotoğraf albümüyle sadece Kocaeli ve tarihi değil aynı zamanda Türkiye tarihindeki çok önemli tarihi detaylar ile değişimler bir kısmı hiç yayınlanmamış fotoğraflarla belgelendi. Şehrin 1870-1970 arası yüzyılını günümüze yansıtan albümdeki her fotoğrafın ayrı bir değeri ve hikâyesi bulunuyor.




Tarihçilerle birlikte 8 ay çalışıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ‘Zaman Aynasında Bir Ulu Şehir, Kocaeli’ fotoğraf albümü , Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal’ın yönetiminde , Tarihçi-Yazar Volkan Şenel, Koleksiyoner ve Fotoğraf Sanatçısı İlker Kumral, Araştırmacı-Yazar Alptekin Cevherli, Tarih Uzmanı ve Koleksiyoner Seyfettin Ünlü’nün titiz çalışmaları ile meydana geldi. Yüzlerce toplantı, arşiv araştırması ve uzun tartışmalar neticesi oluşan bu kaynak eser ile Kocaeli’nin geçmişinin koruma altına alınması ve gelecek nesillere aktarılması hedeflendi.

Çalışmalar sırasında Kocaeli Dokümantasyon Merkezi ile koleksiyonerler Seyfettin Ünlü, Orlando Carlo Calumeno ve İlker Kumral’ın arşivleri tarandı. II. Abdülhamit Fotoğraf Koleksiyonu’nda bulunan Kocaeli fotoğraflarının önemli bir kısmı derlendi. Fotoğraf sanatçıları Guillaume Bergren, S. Fettel, Tüysüzzade Mehmet Nazif, Mehmet Hakkı, Fahri Seyrek, Salih Zeki Çetik, Ali Fethi İrem Birdoğan, Mahmut Nedim Erk, Nihat Durak, Bülent Erk, Bahri İsdaş, Halil İbrahim Atmaca ve İlker Kumral’ın fotoğraflarından yararlanıldı.



Pek çok bilim dalı için kaynak
Kentin son 140 yılını gösteren tarihi fotoğraflar arkeoloji, mimari, sanat tarihi, jeomorfoloji, sosyoloji, jeoloji, coğrafya, siyasî bilimler, iktisat, tarih, antropoloji, dil bilim, jeopolitik, istatistik, uluslararası ilişkiler gibi bilimler için kaynak teşkil ediyor. Kitap aynı zamanda Kocaeli, Marmara, Türkiye ve hatta dünyanın geçirdiği sosyal, tarihi ve siyasî değişimlerin belgelenmesi açısından önemli bir kaynak eser oldu.

Hiç bilinmeyen fotoğraflar araştırıldı
Eserde özellikle çok bilinen ve internette dahi ulaşılabilecek fotoğraflara kesinlikle yer verilmedi. Albüm çoğunlukla ilk kez yayınlanan, az bilinen veya hiç gün yüzüne çıkmamış fotoğraflardan oluştu. Bu fotoğraflara ulaşabilmek için kimi zaman kilometrelerce yol kat etmek gerekti.

Atatürk Sultan Reşad’la İzmit’e geldi mi ?
Atatürk’ün fotoğrafları konusunda oldukça hassas davranıldı. Özellikle Sultan Reşad’ın Hereke ziyaretiyle ilgili fotoğrafta Sultan Reşad’ın hemen arkasında görülen kişinin Atatürk olup olmadığı konusundaki ihtilaf giderilemedi. Bu konu tarihçilere bırakılarak fotoğraf altı ‘Sultan Reşad’ın Hereke ziyareti’ şeklinde oluşturuldu.

Eski Tayyare Meydanı ve THK’ya hediye edilen uçaklar
Tayyare Meydanı’nda düzenlenen at yarışlarına ait bir fotoğraf, aslında Türk havacılık tarihinin en önemli süreçlerinden birinin öyküsüne tanıklık ediyor. Fotoğrafta görülen meydan aynı zamanda İzmit Havaalanı olarak da kullanıldı. Türk Hava Kurumu’na Kocaeli halkının hediye ettiği iki uçakla bu alandan Ankara ve İstanbul’a ilk uçuşlar gerçekleştirildi.


ALBÜMDEKİ BAZI FOTOĞRAFLARA İLİŞKİN BİLGİLER

Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk yılları
Albümdeki, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı öncesi ve Cumhuriyet’in kuruluşunun ilk yıllarında İzmit’e gerçekleştirdiği gezilere ait fotoğraflar dikkat çekiyor. Türk tarihi açısından özel bir değere sahip bu fotoğraflarda Atatürk, Kurtuluş Savaşı yıllarında Kocaeli’nde bulunan 1. Ordu Karargahı’nı denetlerken, 1. Ordu askerleriyle birlikte poz verirken ve Geyve Boğazı civarındaki Karaçam Cephesi’ni ziyaret ederken görülüyor. İzmit’in işgal edildiği dönem de bir jandarma karakolu önünde nöbet tutan Yunan askerlerine ait bir fotoğrafla aktarılıyor.

Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait bazı karelerde ise Atatürk, tren garında kendisini karşılamaya gelen kadın öğretmenleri kabul ediyor ve Kocaeli erkanı ile birlikte halkı selamlıyor. Albümdeki en özel karelerden bazılarında ise İstanbul’dan deniz yoluyla İzmit’e getirilen Atatürk’ün naaşı özel olarak hazırlanan özel vagona bindirilirken görülüyor.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında tüm Türkiye’de yaşanan gelişim, Atatürk’ün gerçekleştirdiği inkılaplar, Kocaeli’nin değişiminin yansıtıldığı zaman aynasından izlenebiliyor. Harf inkılabı öncesi düzenlenen bir 23 Nisan kutlamasında öğrenciler Arapça harflerle yazılmış bir döviz taşırken bir başka 23 Nisan fotoğrafında artık Latin alfabesine geçildiği anlaşılıyor.

Kocaeli’nin son yüz yıldaki gelişimi
II. Abdülhamit’in Hicaz Demiryolu Projesi’nin hayata geçirildiği ilk dönemler de albüm aracılığıyla günümüze yansıyor. İlk etapta İstanbul’la İzmit’i birbirine bağlayan Hicaz Demiryolu’nun bölgenin gelişmesine nasıl katkı sağladığı anlaşılıyor. Bu yıllara ait fotoğraflarda kıyı kesiminin doldurulmadan önceki ve sonraki halleri dikkat çekiyor.

D-100 karayolunun yapımının tamamlanmasına paralel Kocaeli’nin tamamen bir değişim sürecine girdiği gözlemleniyor. İzmit Rıhtımı’nın yanı sıra İzmit Sarayı’nın (Kasr-ı Humayun) Bahçesi ve Saat Kulesi’nin inşaası, İzmit Atatürk (Gazi) Heykeli’nin yapılış süreci, dönemin Başvekili İsmet İnönü’nün SEKA Kağıt Fabrikası’nın temelini atması Kocaeli’nin geçtiği bazı tarihi kilometre taşları oluyor.
 
Back
Yukarı